Energia

 

Az épületek üzemeltetésének ma már talán legfontosabb eleme lett az energiagazdálkodás. A folyamatosan növekvő árak, az általános társadalmi elvárások, tulajdonosi igények mind a hatékonyság növelését kényszerítik ki. Ezért az energia menedzsment modulban három célt tűztek ki a fejlesztők:

  • Web2eAdatok tárolása, lehetőleg online megoldásokkal
  • A meglevő adatok alapján tervezés, napi, éves szinten
  • Energia racionalizálási döntések támogatása riportokkal.

Adattárolás

A szoftver tárolja a mérőóra állásokat közvetlen kapcsolat által (általában gáz és elektromos fogyasztás esetén fontos), vagy hagyományos rögzítéssel. Tárolnunk kell a tényleges költséget, annak alkotóelemeit, függően a jogszabályi és szerződéses viszonyoktól. A későbbi értékeléshez fontos rögzíteni a meteorológia adatokat, illetve más fogyasztást befolyásoló értékeket.

 

Tervezés

A tervezés kiterjed az éves költségtervezésre, ahol az előző évek adatai alapján súlyozva, az új egységára alapján készül el az éves terv. Hasonló elveken működik a nominálás, ahol a kiválasztott napra a rendszer az előző évek megfeleltethető napjai és a meteorológia előrejelezés alapján készít előrejelzést negyed, vagy egész órás ciklusra.

 

Racionalizálás

Az energiaracionalizálást segítő riportok az előzőkben ismertetett adatokból, épületfizikai adatokkal kiegészítve adnak megfelelő hátteret döntésinkhez. Láthatjuk, hogy egyes ingatlan portfólió elemünknél mennyi az egységnyi fogyasztás, hozzárendelve épületfizikai adatokat, azonnal adja a változások igényét.